söndag, december 03, 2006

Världens bästa saffransbröd

Jag blir såååå störd över att "create new post" har gått sönder. Enda sättet att posta (om man vill formattera lite) är att skriva in HTMLen själv, och det finns ingenstans att ladda upp bilder. Är det så bara för mig, eller?

*morr*

Annars hade ni fått se hur saffransbullar SKALL se ut, den hemlagade varianten.

På begäran kommer här även ett recept*.

MsTake's Saffransdrömmar

Be warned, här finns det mer av ALLT det gottiga. Saffransbröd brukar inte vara smalmat ändå, men detta är nästan löjligt.

I den ordning man blandar i götterna skall man ha det här:
  • 1 pkt jäst för söta degar
  • 2 gram (4 påsar) saffran
  • 300 gram smör, saltat
  • 1 1/2 dl (visp)grädde
  • 2 1/2 dl röd mjölk
  • 2 dl vit baksirap (kan i värsta fall bytas mot 2 dl socker till)
  • 3 dl socker
  • 1/2 paket russin
  • lagom, läs minimalt, med mjöl (se nedan)
  • 1 ägg till pensling


Gör så här:
  • Smula jästen i en bunke.
  • Häll saffranet i en mortel om du har, och krossa ihop den med lite av sockret, för ännu mer smak. Har du ingen mortel, häll bara saffranet på jästen.
  • Smält smöret i en gryta.
  • Blanda ihop mjölk och grädde och häll på smöret när det smält.
  • Se till att mjölk/grädde/smör-blandningen är 37-38 grader (lite, lite varmare än fingervarmt)
  • Häll på lite grann på jästen/saffranet och rör om med träslev eller handen tills jästen löst upp sig. Obs, rör försiktigt, jäst lever.
  • Häll på resten av mjölk/grädde/smör-blandingen, socker, baksirap och russin.
  • Börja blanda i mjölet. Änvänd händerna och se till att det inte klumpar sig. Häll på mjöl successivt, inte för mycket åt gången.
  • Fortsätt tills du har en deg. INTE så som du tänker dig en smidig bröd eller pizzadeg, den här skall vara rätt kladdig och fastna på fingarna. Häll bara på så mycket mjöl att det är en deg snarare än en smet, och du kan se hur det börjar tråda** sig när du drar i den. Kladda ner händerna ordentligt och jobba med degen.
  • häll mjöl på dina händer så du blir av med det värsta degkladdet, lyft också degen från sidan av bunken och strössla mjöl där.
  • Ställ bunken med en torr och ren diskhandduk över någonstans där det är dragfritt och rätt så varmt.
  • Vänta en halvtimme
  • Drick lite glögg medan du väntar, och förbered bänken genom att strössla mjöl över den.
  • Häll ur den jästa degen på bänken. Dela den i 4 delar.
  • Knåda degen ordentligt, men använd så LITE mjöl som möjligt. Degen är så fet att den inte kommer att fastna så lätt ändå.
  • Samma sak här, var inte rädd att knåda ihop degen, du förstör ingenting av den första jäsningen. Du måste jobba med den och dra i den för att den skall jäsa ordentligt nu och bli luftig och hög. Att inte knåda ordenligt för att man inte vill "trycka ihop" den första jäsningen är ett JÄTTEVANLIGT nybörjarfel som resulterar i platta, kompakta bullar.
  • Baka ut till önskad form, lägg på bakpapper på plåtar. Jag brukar göra det jättelätt för mig och göra stora runda bullar, typ bröd. En hel deg blir 4 bröd. Denna skivar man senare och äter som de är eller med ost och stark salami. KANONGOTT att blanda salt med sötman i brödet.
  • Jäs i 30 minuter till under handduk. Glöm inte att sätta på ugnen nu!
  • Pensla på rått, ihopvispat ägg och stoppa in i ugnen.
  • Baka småbröd i mitten av ugnen, 225 grader i 13 minuter
  • Baka stora bröd (som mina favvisar) längst ner i ugnen, 200 grader i 27 minuter.
  • Ta ur ugnen och dra bakpappret av plåten. Låt bullarna svalna UNDER HANDDUK.
Voila. Världens bästa saffransbröd serverat. Sjukt gott. Jag har experimenterat i åratal för att hitta fram till precis rätt blandning, men feel free att anpassa allt du vill, smaken är som baken :)
-----
Nötter:
* Läs och ta vara på stunden. Huslig är jag en gång om året. Recept kommer INTE att vara något som läses ofta här. Om det inte är drinkrecept.
** VIKTIGT att du arbetar med degen så att den trådar sig, det är detta som gör att den jäser ordentligt.

-----
Andra bloggar om: , , ,

10 kommentarer:

Anonym sa...

Kan man beställa 10 st till på onsdag.

Anonym sa...

ahh låter mumsigt! nästan så man borde ge receptet till mamma och låte henne göra grovjobbet så kan jag äta upp dom... :) thiii. eller så får jag göra det själv och bjuda mamsingen, tror hon blir stoltare då. tack och kram

Anonym sa...

Ååh ett nytt recept, måste testa.

Et litet tips tillbaka, enligt bagarna på ett känt bageri i Sthlm skall man inte väram degspad alls. Testade på mina saffransbröd förra året och de blev bättre än någonsin. Jästiden blir dock dubbel, minst.

Nini sa...

*väntar vid brevlådan*

=)

.m. sa...

Johan: Anledningen till det är väl mest att man riskerar att bröden jäser för snabbt om man har varmt degspad. Om man bakar på kall vätska jäser degen mycket långsammare och mer kontrollerat. Speciellt surdegsbröd ska jäsa länge och sakta för att få rätt konsistens och surhet. De flesta av oss har kanske inte tid att låta bröden jäsa 3-4h utan bakar på varm vätska och kortare tid.

Nini sa...

Du fressten?!?! Vad är det för fel på blogger?? Jag blir faktiskt ganska sur =/

Ms.Take sa...

Omen eller HUR Nini Jag blir jätteirriterad. Alltså, formatera html'en kan jag ju göra shjälv i värsta fall, emn att det inte går att ladda upp bilder retar IHJÄL mig!

Jenny sa...

Ok, nu har jag bakat. Och glöggat. Julstämningen är på g känns det som. Det fattas bara lite snö och ledighet.

Men jag pajjade bullarna. Hade i alldeles för mycket mjöl och jag lyckades inte med jäsningen. Men de blev goda i alla fall =)

Anonym sa...

Verkar vara ett helt grymt recept! Ska testa det på lördag och om det blir lika gott som det verkar ska jag göra mitt allra bästa för att sprida det till världen!

Anonym sa...

Lät fantastiskt gott,så jag provade på en gång. Tyvärr använde jag nog för mycket mjöl och den blev alldeles för kompakt...jaja Nybakt är alltid gott:) God jul!!