tisdag, september 21, 2010

Alla Tummar Hållna (och räkneexmpel)

Nej, det är här ingen politikblogg. Har aldrig varit, kommer aldrig att bli. Men något måste ändå sägas.

Minoritetsregering och SD som vågmästare.... Mardrömsscenariot som slog in, och fick mig (trots borgerlig ideologi) att nästan gråta när distrikten var färdigräknade. Här kan också vara värt att nämnas det erbarmerliga snacket om "minoritetsregering" som lätt kan tolkas som att Alliansen gått tillbaka. Jag vill passa på att påpeka ett par saker om denna "minoritet".

  • ORSAKEN att ingen av blocken fick egen majoritet var att ett icke-blocksparti kom in i riksdagen och deras röster alltså räknades (och inte hamnade i "övriga"-klumpen, som förra valet).
  • Om vi skulle göra den logiska vurpan att inte räkna SD's röster... då fick Rödgröna 47% och Alliansen 53%. Nyfiken på hur jag räknade, se nötterna.*
Samtidigt blev jag helt vansinnigt irriterad på den enorma skenheligheten hos oppositionen där:
  1. Ohly först vägrar gå in i sminket med Åkesson
  2. Alla partiledare/språkrör fortsätter att med kraft fördömma/beklaga ett främlingsfientligt partis inträde i riksdagen
  3. Gemensamt tydligt språk om att "SD är Reinfelds problem"
  4. Slutligen total vägran att ens ÖVERVÄGA samarbete över blockgränserna för att hindra ett inflytande från det parti man just fördömt i kraftigast möjliga ordalag.
Sådant HYCKLERI att jag mår illa!

Samtidigt tror jag inte att många som ser valresultatet förstår HUR nära alliansen är egen majoritet. 49,3 kan verka som en bra bit bort. Men så ÄR det inte! Alliansen har - även utan räknade poströster, 49,95 av mandaten** Så - om det HÄR slår igenom... då skall det jävlarimig firas!!!

Nötter:
*
För att räkna ut detta görs 93 till "grundsiffran" i procenten istället för 100, för att blockens totala procentsast var 93% (Alliansen 49,3 + Rodgröna 43,7)
Alliansens 49,3 (av 100) delat med 93 istället = 53
Rödgrönas 43,7 (av 100) delat med 93 istället = 47

** Jo, jag vet att det stod 49,3 för Alliansen. Men! De röster som går till partier som inte kommer in i riksdagen räknas *inte* när mandaten fördelas. 1,3% gick till "övriga". Samma räknesätt som ovan.

Så här:
Total procentsats av röster för partier som kom in i riksdagen = 98,7 (49,3 + 43,7 + 5,7).
Alliansens 49,3% delat med 98,7 = 49,95

Motsvarande siffra för Rödgröna är 44,28

Inga kommentarer: