onsdag, november 22, 2006

Hur man överkommer Åldersångest

Detta är mitt 300-ade blogginlägg. Det tänkte jag "fira" genom att ta bort en nolla och prata om trettioårskrisen i allmenhet och åldersångest i synnerhet. Luta er tillbaka nu, och låt Ms.Takes visdomsord svepa över er. Tänk er mig som er privata Dalai Lama, fast snyggare*.

Jag umgås en hel del med personer som snart skall fylla 30. Eftersom jag redan fyllt** denna skrämmande siffra, och åldersnojjan håller sig långt borta från mig händer det sig ibland att mina vänner ber mig om råd & tips, för att uppnå samma serena lugn***.

Så här känns det ibland, eller hur?

Detta har resulterat i att jag verkligen tänkt igenom vad det är som gör att jag faktiskt är väldigt förskonad från åldersångest, nu för tiden. Så, nu tänkte jag dela med mig av mina funderingar.

Först och främst: Lär dig att gilla dig själv. Tyck att du är snygg, smart och kraftfull som "default" och lär dig att bli förvånad om du ser dig själv i spegeln och inte gillar det du ser. Det kommer sjäklart att hända, till en början lika ofta som förut, men den viktiga skillönaden är att tänka på de gångerna som undantagen som bekräftar regeln. Bli förvånad eftersom du vet att du är snyggare än du känner dig. MYCKET lättare sagt än gjort det här, självklart.

Det är inte bara i ansiktet det händer saker :)

Vad man får göra är att vända ut-o-in på åldersnojjann och lura den till att istället bli en styrka. Börja med att vältra dig i den. Tänk på hur du var för 5 år sedan, eller 10. Tänk hur du orkade mer, att huden var fastare, ett och annat ärr inte hade dykt upp ännu, hur du aldrig fick ont någonstans bara för att du misshandlat kroppen. Hur du kunde gå ut 3 kvällar på raken och ändå komma pigg som en nyponros**** till jobbet.

Tänk på hur ung och stark du var, hur vacker du var, hur mycket tid och liv som låg framför dig.

Sådär... är du där? Har du åldersångest nu? Önskar du att du fick leva om livet, eller bli 22 igen?

Denna gravsten över den sedan länge döde Herr Ågren tycker jag var en lämplig illustration just nu :)

Men, frukta icke! Det är nu du vänder på det. Inse att om 5 år, eller 10, kommer du att se tillbaka på dig själv som du är precis just nu, idag, och känna PRECIS likadant. Du kommer att tänka på hur ung och stark du var, hur vacker du var, hur mycket tid och liv som låg framför dig - när du var den ålder du är nu.

Tänk vad du kommer att önska att du fick leva om de här åren. Det är det som är magin. Det är inte alla som får chansen att leva om sitt liv,första gången. Vad, skrev jag "får" chansen? Den här chansen har bara du själv. Ta den, ingen ger bort den till dig.

Älska dig själv, och tänk på vad vacker du är. Ser du skrattrynkor i spegeln och nojjar? Tänk på hur du såg ut för 5 år sedan, VISST var det något du nojjade över då med, som du nu tycker känns fånigt att ha oroat sig över?

Så, efter att ha tagit dig igenom tidigare steg, är det nu dags för finalen, hemligheten - den som gör att jag lever mitt liv utan****** åldersångest och är MYCKET lyckligare idag än jag var för 5 år sedan:

Lev varje dag i ditt liv SOM OM du såg tillbaka på den om 10 år och fick "göra om, göra rätt".
Lev om ditt liv, first time around.

-----
Nötter:
* Mycket, MYCKET snyggare. Och ytterst sällan klädd i ett orange lakan. De två kan ha ett visst samband :)
** därav "trettiosomething", yes yes?
*** Skrev jag just "serena lugn" för att beskriva mig själv? Bwahahahahahahhahahaha. VISST!
**** "Det är så konstigt, jag får aaaaaldrig baksmälla!" är lustigt nog något jag aldrig hört från någon över 25*****
***** Men dessdå oftare från dem under :)
****** "Utan" är kanske att överdriva. "Med väldigt lite", är nog mer sanningsenligt, jag är ju inte övermänsklig ...

-----
Andra bloggar om: , ,

14 kommentarer:

Anonym sa...

min bästa tid är nu.

Ms.Take sa...

exactly tk, exactly :)
Oavsett när "nu" är!

Jenny sa...

Smart!
I will!

Rollx sa...

Hmmm ?. Vad beror åldersnojan på ?. Naturligtvis finns det inviduella orsaker, till varför någon får ålderskris.

Men kan tänka mig att en hög % kanske känner någon form av mislyckande. Att inte livet ser ut på ett speciellt sätt, vid en viss tidpunkt. Tex vid 30 då skall man ha hus, man, barn, och volvo. Om man inte nått fram till detta ännu. Kan tänkas att en del börja krisa i en situation som denna.

Om man har köpt denna mall dvs.

Rollx sa...

Nej ! jag skulle inte vilja vara 18 igen. Hockey frilla och träskor NEJ TACK ! (det är sant).

Ms.Take sa...

Jag gillar att du har en riktig profil fast du inte har en egen blog, Rollx. Dessutom är din egengjorda gubbe väldigt cool - särskilt penn-tridenten :)

Bara att göra, Tiff! Det funkar även med de mål man "borde" uppnått, om än något mindre bra :)

Rollx sa...

ms.take. Jo tänkte fixa upp en blog tids nog. Fyller antagligen upp den med tavlor och bilder, i olika tekniker. För tillfället är jag nöjd med att besöka andras bloggar (som din).

Den lilla gubben föddes i photoshop. När jag lekte runt lite med programmet, för första gången :). Hyfsat för att vara en av dom första bilderna.

Jag är aldrig nöjd, kanske är för självkritisk emellanåt :).

Anonym sa...

Ålder är ett mentalt läge. Har vänner som är knappt trettio men beter sig som om de var femtio och tvärtom.

"He grew up but never old" är mitt motto...

Shadow sa...

30-årsåldern är lite som att komma ikapp sig själv, tycker jag. För första gången i livet är hjärnan och kroppen synkade och i balans med varandra.

Anonym sa...

Ha, men det är ju lysande: jag som hade tänkt skriva att "det är ju enkelt för dig som är ung men tänk på mig som är pushing fifty och DET är skrämmande". Men receptet borde fungera lika bra för mig, och för 60-, 70-, 80- och 90-åringar.

Man tackar!

Nini sa...

Jag fyller 30 om 16 veckor exakt. Jag har ingen 30-års nojja alls för jag ser ut som en 25-åring, beter mig som en 22-åring och har kunskaper som en 40-åring.

Jag skulle kunna ha mer vältränad kropp, sure. Men jag skulle lika gärna kunna se ut som min granne, som är yngre än jag men är helt slapp i kroppen.

Jag skulle kunna ha tightare ekonomi, men å andra sidan äger jag min bostad.

Det är en massa saker som jag skulle kunnat ha/göra/gjort/ men på det stora hela är jag en grrrrrym snart-30-åring!

Dessutom är jag snyggare än nånsin!!

=)

Ms.Take sa...

Hejja Nini, hejja hejja hejja!

Javisst skrivkramp, det är precis så. Jag tror detta receptet fungerar livet ut - som förhoppningsvis blir långt och lyckligt :)

Håller f.ö. med er, både Johan och shadow. Mina ännu-inte-trettio kompisar brukar jag försöka få att förstå att det verkligen, VERKLIGEN är bättre. :) (men det är ju a state of mind, inte minst)

Max sa...

Hmm... åldersnoja?
Tror jag missade 30-års krisen (eller hade den i 17-års åldern).

Seriöst; Ms.Take har rätt som vanligt... i det mesta... (Utom det där med baksmällor. Fick min första i våras så nu vet du i alla fall en människa över 25 som sagt sånt :-P )

alpha bionic sa...

I love your blog but I do hope you add this site to your blog or article. Thank you.

TreffitAsia- Find wife from Asia | Löydä vaimo
Aasiasta
www.treffitasia.com/