måndag, januari 15, 2007

Ok, nedräkning : - 2 - : igen

Nummer 3 är helt sann. Så nu föll Nini, Maza, Tiff och en hel dröse till bort, sorry tjejer.
(skrev ju denna post före trumvirvelposten, egentligen)

Appropå Ortodox, och mitt användande av ordet i sammanhang med islam:
Ortodoxi (renlärighet, grekiska orthodoxos, av orthos ’rätt’, ’sann’, och doxa, ’mening’) innebär strikt överensstämmelse i tro och lära med ett kyrkosamfunds troslära.
(Källa wikipedia.se)

Med otrodox muslimsk stat menade jag alltså en stat där kyrka och statsstyre är tätt sammanlänkat, där koranens lagar också är världsliga lagar och där tolkningarna av dessa lagar snarare dras åt det hårdare än åt det lösare hållet. Se'n om det var rätt att använda det ordet? Äh, ni förstår vad jag menar i alla fall?

Det var Stina som kom på att jag kan ha bott i Arabland som yngre, med mina föräldrar, vilket alltså är helt sant*. Det var i Persiska Gulfen, innan kriget, och kvinnor som rörde sig utomhus med synligt hår och utan stora svarta skynken (abayor) sågs INTE med blida ögon. Nehej, då kom Muttaween (trospolisen) och piskade dig.

Och jodå, vid 12-13 års ålder räknades man absolut som kvinna. En man (prins) försökte köpa mig av min pappa, efter att bara ha sett mig på bild. Det är helt, helt sant. Jag var 13, han var 24 och jag skulle bli hans tredje fru. Den första västerlänskan. Ett blont smycke i hans samling.

Lika sant är att USA-ambasaden fick anstränga sig till det absolut yttersta för att få loss en av mina klasskompisar och sedan få ut honom ur landet, utan att han behövde lämna en rätt så vital del av sig själv, högerhanden, kvar. Han hade snattat ett kasettband. Ironiskt nog, en piratkopia, men det var bara hans handling som var stöld. Ett brott som alltså bestraffas med avhuggen högerhand. För otrohet eller sex före äktenskapet stenades man till döds.

Köper ni uttrycket ortodox, nu? :)

Lärorikt kan jag lova, att komma som Svenska och flytta till ett land där jag, för de flesta, var mindre värd än en snygg get**. Där min mamma som haft körkort i 30 år inte fick köra bil, men 12-åriga pojkar som behövde sitta på telefonkataloger för att se ut genom vindrutan körde sina i svart insvepta mostrar, mammor och systrar dit de skulle. I 120 knutar genom kurvorna. Oh my god. Vi brukade roa oss med att räkna bilvrak när vi körde på motorvägen.

Jag var tvungen att ha 2 huvuddukar, eller missva (sp?) som de hette, eftersom de var lite genomskinliga och mitt lintottshår syntes igenom en enkelt lager. Abayan var också ett måste, och var inte av det modernare slaget som mer liknar snygga kaftaner, utan ett oformligt svart tält (om än i helsiden med vackra spetsar). Slöja, eller den vanligare heltäckande ansiktsduken, slapp vi dock som varande västerlänningar. För det mesta. Var det slöja som gällde fick vi ah beduinslöja - där ögonen syns.

Jag har med mig otroliga mängder erfarenheter, minnen och känslor från den här tiden. Jag vet hur det känns att vara i öknen i 55 graders hetta. Hur det smakar med beduinernas té, med mängder av socker i små små muggar, sittande med korslagda ben på mattor i deras tält. Hur döda djur som mummifieras i hettan ser ut. Hur stor och arg en levande kamel är, särskilt om du är nära hennes kalv, och hur VACKRA de är i sin naturiga miljö. Den oförglöliga fullkomligheten i ett oförstört korallrevs skönhet, men också...

Hur förståligt det är att människor med samma bakgrund klumpar ihop sig och låter hemlandets sedvänjor leva var - integration my ass! Hur man biter ihop och inte freakar ut över beteenden (främst från män) som aldrig skulle vara acceptabelt hemma. Hur man GÖR när man tar seden dit man kommer, att det minsann inte alltid är lätt, men when in Rome.... Och inte minst att aldrig, aldrig, ALDRIG mer ta den frihet och jämställdhet vi har här hemma för given.

Jag tror inte den världen jag upplevde finns kvar - jag tror Gulfkriget förstörde den för alltid. Haven är mer förorenade nu, livsstilen västerniserad. Men jag är fantastiskt glad över att ha fått uppleva den alls. Det var enormt berikande.

Jag har, rent generellt, haft ett ytterst berikat liv - och jag är djupt tacksam för det.
-----
Nötter:
* Men hon vann inte, för hon gissade fel ändå.
** För mannen som försökte köpa mig var jag värd en himla massa getter. Eller ja, kameler, faktiskt.

-----
Andra bloggar om: , , ,

17 kommentarer:

Anonym sa...

He he...Ja den var jag rätt säker på men jag misstog mig på katten. Mats Sundin lät så troligt på något sätt! Kul tävlning i alla fall.

Stina

Anonym sa...

Ja ja, jag ger mig. JAG GER MIG! (Shit, trodde aldrig jag skulle säga det) Kul liten tävling. När kommer nästa? :D

Ms.Take sa...

Kul att kunna underhålla, tjejer :)
Och Elin, jag säger inte alls att det är rätt att säga ortodox muslim, bara förklarade vad jag menade med det.

Det ÄR rätt troligt med MS, Stina: Men som sagt, I don't kiss and tell :)

Dåcktor Erik sa...

Jag har roat mig med att räkna ihjälkörda kameler bredvid motorvägen till Alexandria (4 stycken hittade jag).

Arabvärlden är fascinerande men också ohygglig och skrämmande, i vissa fall ohyggligt skrämmande. För fd kollegor var fredagsnöjet i Saudi att kolla på avrättningarna och stympningarna (Saudi=wahhabismen, mycket ortodox islam).

Jämfört med sharialagar blir debatten om a-kassan rätt avslagen och irrelevant.

mitt fyrverkeri sa...

Blä.
Du är söt.

Shadow sa...

Kul! Jag misstänkte att din internationalism hade sin grund i något, men jag hade aldrig kunnat gissa på ett liv i arabvärlden.
M.S. har du säkert dansat med, fast inte i Båstad då. Brännö brygga, gissar jag.

Fabbe sa...

Du kan inte skriva Trospolis och Mutta i samma mening, det är för jävla kul, ja vet jag är tre år gammal men ändå

Nini sa...

Hahaha Fabbe då är jag det oxå =)

Det var som fasen att det här va sant ändå. Jag anade det, men ville så förbenat tro att du hade fått dansa tätt ihop med Sudden. Han är ju så söt!

Fabbe sa...

Är Sudden söt? Han ser ju ut som fan ju, är det bara för att han är framgångsrik igen... suck, brudar, såååå förutsägbara, som om vi snubbar bara skulle gå på enkla saker som stora bröst och såna prylar;)

Dåcktor Erik sa...

Haha...trospolis...mutta(-wan)...
Haha, nu föll polletten ner här också.

Trospolis låter som nåt FI skulle kunna hitta på också.

Nini sa...

Fabbe Jag menade att han är söt som person. Han var extremt söt & blyg när jag serverade honom och hans gäng en sommar.

Dessutom är han stor. Jag gillar STORA killar :)

Ms.Take sa...

Fabbe, Nini och Dåcktorn... Ni är treåringar i själen, så enkelt är det :)

Och,. om ni tyckte det där var roligt nu, prova när man är pre-teen :) Vi bara knäckte oss (fast självklart bara svenskarna då).

Förresten KAN det vara så att det stavas med ett "t", jag kan ha gjort en freudiansk felskrivning där.

Ja du Skuggan, fast arabvärlden är ju inte det enda land jag tillbringat flera år i, så det kommer nog från flera ställen. Det var en bra början där.

Trevlig resa!

Fabbe sa...

Nä du, klart det måste vara två t:n hur skulle det inte kunna vara det liksom?

Nini det är bra det, stort är bra:)

Anonym sa...

Bara nyfiken, bodde du i den stora staden på R, eller den mindre på J?
:) / Ida

Ms.Take sa...

Ingendera, Ida. Jag bodde uppe i bergen i den lilla lilla staden på T :) Men du är rätt ute :)

Anonym sa...

Aha, då vet jag, tack /Ida:)

ayac sa...


Telefonda sikişmek için sabırsızlanan kızlarla sohbet numaralarını bularak iletişime geçebilirsiniz.